„Żyj zdrowo i aktywnie” to miesięcznik promujący zdrowy i aktywny styl życia.

Przeczytaj o:

Z ostatniej chwili

18-10-2014 Wyciąg z jagód aronii może ułatwić walkę z rakiem trzustki. Naukowcy z londyńskiego King’s College Hospital zbadali działanie aronii na hodowlę in vitro raka trzustki. Choć sam wyciąg z jagód nie stanowił dla komórek nowotworowych bezpośredniego zagrożenia, stosowanie go może pomóc skuteczniej je niszczyć. Źródło: medexpress.pl

11-10-2014 Prof. Andrzej Horban z Wojewódzkiego Szpitala Zakaźnego w Warszawie jest zdania, że nie jesteśmy przygotowani na ebolę. Co powiedział krajowy konsultant? W rozmowie z TVN 24, prof. Horban powiedział, że jeśli lekarz w Polsce będzie miał pacjenta z ebolą, to wybiegnie w podskokach, najlepiej w drugą stronę. Źródło: medexpress.pl

Wyszukaj

Wpisz słowo kluczowe, nazwę leku, lub nazwę choroby
Kategoria | Podkategoria
Data dodania
Sortuj wg:

6 powodów, dla których warto jeść pistacje

Stanowią zdrową przekąskę na zimowe wieczory. Pistacje należą do najmniej kalorycznych orzechów i zawierają mnóstwo składników odżywczych.



1. Uzupełniają codzienną zbilansowaną dietę
Pistacje należą do najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że 1 pistacja zawiera tylko 3 kalorie! Porcja składająca się z 30 orzechów pistacjowych stanowi zdrową i smaczną przekąskę, która nie tylko zaspokoi głód, ale również dostarczy organizmowi niezbędne witaminy, minerały i wartościowe fitoskładniki.

2. Są bogatym źródłem ważnych składników mineralnych
Pistacje są doskonałym źródłem miedzi i manganu, zawierają też sporo fosforu. Orzechy te dostarczają organizmowi również inne wartościowe składniki odżywcze - w stosunku do swojej wartości kalorycznej, zawierają znaczne ilości potasu i magnezu.

3. Zawierają witaminę B6 i inne witaminy z grupy B
Pistacje są bogatym źródłem witaminy B6 - jedna porcja zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania! Zawierają tyle samo witaminy B6 co wątroba wołowa, która jest uważana za szczególnie bogate źródło tej witaminy. Oprócz witaminy B6, pistacje zawierają również witaminę B1 (jedna porcja zaspokaja 15% dziennego zapotrzebowania). W mniejszych ilościach zawierają też inne witaminy z grupy B takie jak folan i biotyna (jedna porcja zaspokaja 4% dziennego zapotrzebowania) oraz ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy (jedna porcja zaspokaja 2% dziennego zapotrzebowania).

4. Mają właściwości przeciwutleniąjące
Uważa się, że związki fenolowe w znacznym stopniu odpowiadają za przeciwutleniajaz właściwości wielu pokarmów roślinnych. Naukowcy w USA przebadali 100 popularnych artykułów żywnościowych i obliczyli ich całkowity potencjał antyoksydacyjny. Kiedy podzielili te produkty na cztery kategorie, okazało się, że pistacje należą do kategorii produktów o największym potencjale antyoksydacyjnym.

5. Jest jedynym orzechem, zawierającym luteinę i zeaksantynę
Pistacje to jedyne orzechy które zawierają znaczną ilość; karotenoidów - luteiny orać zeaksantyny. Spożycie tych karotenoidów jest kojarzone z mniejszym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD).

6. Zawierają najwięcej błonnika wśród orzechów
Pistacje należą do orzechem które zawieraj ą najwięcej błonnika. Jedna porcja orzeszków pistacjowych dostarcza 3g błonnika pokarmowego (około 12% wskazanego dzienne" spożycia), czyli więcej niż 28g orzechów włoskich i prawie tyle samo co porcja płatków owsianych.
Źródło: Żyj Zdrowo i Aktywnie styczeń 2011

  poprzednia    1 2... 43... 97 98    następna  
*Podpis
*Komentarz
* pola wymagane
Autor:: nicki
"Proces prażenia może niestety wiązać się z wzbogaceniem składu orzechów o szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych, które zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych "
Autor:: Aneta
Ja to samo ;) od dziś pistacje częściej będą moją przekąską! Pozdraiam ;)
Autor:: diet-owca pozawałowa
Fajnie, ale trzeba kupować na sztuki. Kupiłem 240 g (1400 kcal) i w pierwszym podejściu ocalał jeden orzeszek - taki nie pęknięty. A potem wziąłem dziadka do orzechów.
Autor:: lolo
Podejrzewam że z piwkiem to już bomba kaloryczna.
Autor:: KFIACIARKA
Uwielbiam pistacje, a najbardziej w postaci tureckiej baklawy, wtedy już nie są takie małokaloryczne:)
Autor:: linka12
Super nie wiedziałam ze sa takie zdrowe :) i mniej kaloryczne niż inne :))