„Żyj zdrowo i aktywnie” to miesięcznik promujący zdrowy i aktywny styl życia.

Przeczytaj o:

Z ostatniej chwili

10-04-2014 Nowe dowody na brak skuteczności homeopatii. Australijscy naukowcy z National Health and Medical Research Council dokonali metaanalizy badań dotyczących skuteczności homeopatii w leczeniu 68 różnych schorzeń. Wnioski nie pozostawiają złudzeń. Nie znaleziono podstaw, aby twierdzić, że leczenie homeopatyczne pomaga osobom cierpiącym m.in. na astmę, zapalenie stawów, zaburzenia snu, przeziębienie, grypę, zespół przewlekłego zmęczenia, cholerę, oparzenia czy uzależnienie od heroiny – w sumie 68 przypadłości.Źródło: medexpress.pl

3-04-2014 Picie kawy zmniejsza zagrożenie zgonem z powodu marskości wątroby. Ryzyko śmierci z powodu marskości wątroby jest o 66 proc. niższe (niż w populacji ogólnej) u osób, które wypijają co najmniej dwie filiżanki kawy dziennie – informują naukowcy z Singapuru na łamach pisma Findings in Hepatology. Źródło: medexpress.pl

Wyszukaj

Wpisz słowo kluczowe, nazwę leku, lub nazwę choroby
Kategoria | Podkategoria
Data dodania
Sortuj wg:

Bogactwo błonnika

Ryż zawiera błonnik, witaminy i składniki mineralne. Prezentujemy różne jego rodzaje. Ten niezwykły rodzaj trawy o jadalnych ziarnach towarzyszy człowiekowi od 5 tysięcy lat. Wysuszone ziarna obrabia się w różnym stopniu. W sprzedaży znajduje się, więc rm.in. ryż niełuskany, łuskany i polerowany. Amerykanie część ryżu poddają obróbce polegającej na parowaniu ziaren.



Otręby ryżowe po zmieleniu dodaje się do pieczywa i wyrobów cukierniczych, ponieważ mają wspaniały słodkawo-orzechowy smak, są bogate w błonnik i przedłużają świeżość pieczywa.

Ryżowe postacie
Bez względu na odmianę czy typ ryżu każde ziarenko składa się w z bielma, okrywy owocowo-nasiennej, z której uzyskuje się otręby, zewnętrznej plewki i zarodka. W zależności od stopnia oczyszczenia i przetworzenia, z tego samego ziarna można uzyskać różne postacie ryżu:

Ryż brązowy, zwany również naturalnym - pozbawiony plewki oraz zarodka, o lekko brązowym odcieniu pochodzącym od barwy okrywy. Ryż taki po ugotowaniu ma delikatny orzechowy aromat i lekko gumowatą konsystencję. Gotuje się go znacznie dłużej niż biały;

Ryż biały zwany także polerowanym - pozbawiony plewki i okrywy. Po ugotowaniu (ok. 15-20 min)jest lekko słodkawy i bardziej delikatny w smaku od brązowego.

Parboiled - przed młóceniem poddany działaniu pary pod ciśnieniem, a następnie suszony, dzięki czemu znaczna cześć składników odżywczych znajdujących się w okrywie przenika do środka ziarna. W procesie szlifowania traci tylko zawarty w okrywie błonnik. Jest lekko żółtawy. Ma twardsze ziarenka niż biały i wymaga dłuższego gotowania (oko¬ło 25 min), za to po ugotowaniu nigdy się nie klei.

Precooked (biały lub brązowy) - całkowicie ugotowany i wysuszony. Ryż taki gotuje się kilka minut, ale jest nieco mniej aromatyczny.

Ryż błyskawiczny (w torebkach) to ryż, który tylko podgotowano i wysuszono, a zatem gotuje się go dłużej niż precooked, ale krócej od zwykłego białego. W sprzedaży są też różne mieszanki ryżowe.

Wartość odżywcza ryżu
Ryż zawiera mało białka, ale jest ono bardzo cenne. Składa się z aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka sam nie potrafi wytworzyć i czerpie je wyłącznie z pożywienia. W ryżu znajdują się znaczne ilości witamin z grupy B (szczególnie B i B2 oraz niacyny) i. witaminy E, błonnika i składników mineralnych: żelaza, potasu, magnezu, wapnia i cynku. Ryż brązowy ma okrywę, w której znajduje się błonnik, witamina E, fosfor i wapń, ale biały jest coraz częściej wzbogacany w te cenne składniki. Ryż nie zawiera glutenu, a mogą go jeść nawet osoby z celiakią, czyli nie tolerujące tego białka.
Autor: A. Czarnewicz-Kamińska
Źródło: Żyj Zdrowo i Aktywnie czerwiec 2009




  poprzednia    1 2... 32... 93 94    następna  
*Podpis
*Komentarz
* pola wymagane
Autor:: Samanta
Dziękuję za fajny artykuł, boyrkam się z problemami trawiennymi i coś mi kazało ostatnio codziennie pić sok ze świeżej marchwi. Widać intuicja mnie nie myliła:) bardzo dziękuję za cenne informacje-myślałam, że ten sok można przedawkować, a tu paradoksalnie okazuje się, że nie