„Żyj zdrowo i aktywnie” to miesięcznik promujący zdrowy i aktywny styl życia.

Przeczytaj o:

Z ostatniej chwili

17-06-2014 Lepszy sen to mniejsze zagrożenie demencją. Osoby w średnim i starszym wieku sypiające w nocy krócej niż 6 lub dłużej niż 9 godzin uzyskują gorsze wyniki w testach na sprawność umysłową w porównaniu z ludźmi, których czas trwania snu mieści się w tym przedziale. Źródło: medexpress.pl

17-06-2014 Białko chroni przed udarem mózgu. Ilość białka, która wystarcza, aby zmniejszyć ryzyko udaru, wcale nie jest duża – to zaledwie 20 gramów dziennie – tłumaczy dr Xinfeng Liu. – Jeżeli spożycie białka u każdego z nas utrzymywałoby się na tym poziomie, można by teoretycznie zapobiec ponad 1,4 mln zgonów spowodowanych udarami mózgu rocznie i znacząco ograniczyć niepełnosprawność będącą wynikiem tego schorzenia. Źródło: medexpress.pl

Wyszukaj

Wpisz słowo kluczowe, nazwę leku, lub nazwę choroby
Kategoria | Podkategoria
Data dodania
Sortuj wg:

Bogactwo błonnika

Ryż zawiera błonnik, witaminy i składniki mineralne. Prezentujemy różne jego rodzaje. Ten niezwykły rodzaj trawy o jadalnych ziarnach towarzyszy człowiekowi od 5 tysięcy lat. Wysuszone ziarna obrabia się w różnym stopniu. W sprzedaży znajduje się, więc rm.in. ryż niełuskany, łuskany i polerowany. Amerykanie część ryżu poddają obróbce polegającej na parowaniu ziaren.



Otręby ryżowe po zmieleniu dodaje się do pieczywa i wyrobów cukierniczych, ponieważ mają wspaniały słodkawo-orzechowy smak, są bogate w błonnik i przedłużają świeżość pieczywa.

Ryżowe postacie
Bez względu na odmianę czy typ ryżu każde ziarenko składa się w z bielma, okrywy owocowo-nasiennej, z której uzyskuje się otręby, zewnętrznej plewki i zarodka. W zależności od stopnia oczyszczenia i przetworzenia, z tego samego ziarna można uzyskać różne postacie ryżu:

Ryż brązowy, zwany również naturalnym - pozbawiony plewki oraz zarodka, o lekko brązowym odcieniu pochodzącym od barwy okrywy. Ryż taki po ugotowaniu ma delikatny orzechowy aromat i lekko gumowatą konsystencję. Gotuje się go znacznie dłużej niż biały;

Ryż biały zwany także polerowanym - pozbawiony plewki i okrywy. Po ugotowaniu (ok. 15-20 min)jest lekko słodkawy i bardziej delikatny w smaku od brązowego.

Parboiled - przed młóceniem poddany działaniu pary pod ciśnieniem, a następnie suszony, dzięki czemu znaczna cześć składników odżywczych znajdujących się w okrywie przenika do środka ziarna. W procesie szlifowania traci tylko zawarty w okrywie błonnik. Jest lekko żółtawy. Ma twardsze ziarenka niż biały i wymaga dłuższego gotowania (oko¬ło 25 min), za to po ugotowaniu nigdy się nie klei.

Precooked (biały lub brązowy) - całkowicie ugotowany i wysuszony. Ryż taki gotuje się kilka minut, ale jest nieco mniej aromatyczny.

Ryż błyskawiczny (w torebkach) to ryż, który tylko podgotowano i wysuszono, a zatem gotuje się go dłużej niż precooked, ale krócej od zwykłego białego. W sprzedaży są też różne mieszanki ryżowe.

Wartość odżywcza ryżu
Ryż zawiera mało białka, ale jest ono bardzo cenne. Składa się z aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka sam nie potrafi wytworzyć i czerpie je wyłącznie z pożywienia. W ryżu znajdują się znaczne ilości witamin z grupy B (szczególnie B i B2 oraz niacyny) i. witaminy E, błonnika i składników mineralnych: żelaza, potasu, magnezu, wapnia i cynku. Ryż brązowy ma okrywę, w której znajduje się błonnik, witamina E, fosfor i wapń, ale biały jest coraz częściej wzbogacany w te cenne składniki. Ryż nie zawiera glutenu, a mogą go jeść nawet osoby z celiakią, czyli nie tolerujące tego białka.
Autor: A. Czarnewicz-Kamińska
Źródło: Żyj Zdrowo i Aktywnie czerwiec 2009




  poprzednia    1 2... 32... 94 95    następna  
*Podpis
*Komentarz
* pola wymagane
Autor:: Samanta
Dziękuję za fajny artykuł, boyrkam się z problemami trawiennymi i coś mi kazało ostatnio codziennie pić sok ze świeżej marchwi. Widać intuicja mnie nie myliła:) bardzo dziękuję za cenne informacje-myślałam, że ten sok można przedawkować, a tu paradoksalnie okazuje się, że nie