„Żyj zdrowo i aktywnie” to miesięcznik promujący zdrowy i aktywny styl życia.

Przeczytaj o:

Neofuragina 50 mg, 30 tabletek za 9,90 zł

Leczenie ostrych i przewlekłych zakażeń układu moczowego oraz profilaktycznie w długotrwałym zapobieganiu nawrotom tych zakażeń.

Z ostatniej chwili

18-10-2014 Wyciąg z jagód aronii może ułatwić walkę z rakiem trzustki. Naukowcy z londyńskiego King’s College Hospital zbadali działanie aronii na hodowlę in vitro raka trzustki. Choć sam wyciąg z jagód nie stanowił dla komórek nowotworowych bezpośredniego zagrożenia, stosowanie go może pomóc skuteczniej je niszczyć. Źródło: medexpress.pl

11-10-2014 Prof. Andrzej Horban z Wojewódzkiego Szpitala Zakaźnego w Warszawie jest zdania, że nie jesteśmy przygotowani na ebolę. Co powiedział krajowy konsultant? W rozmowie z TVN 24, prof. Horban powiedział, że jeśli lekarz w Polsce będzie miał pacjenta z ebolą, to wybiegnie w podskokach, najlepiej w drugą stronę. Źródło: medexpress.pl

Wyszukaj

Wpisz słowo kluczowe, nazwę leku, lub nazwę choroby
Kategoria | Podkategoria
Data dodania
Sortuj wg:

Bogactwo błonnika

Ryż zawiera błonnik, witaminy i składniki mineralne. Prezentujemy różne jego rodzaje. Ten niezwykły rodzaj trawy o jadalnych ziarnach towarzyszy człowiekowi od 5 tysięcy lat. Wysuszone ziarna obrabia się w różnym stopniu. W sprzedaży znajduje się, więc rm.in. ryż niełuskany, łuskany i polerowany. Amerykanie część ryżu poddają obróbce polegającej na parowaniu ziaren.



Otręby ryżowe po zmieleniu dodaje się do pieczywa i wyrobów cukierniczych, ponieważ mają wspaniały słodkawo-orzechowy smak, są bogate w błonnik i przedłużają świeżość pieczywa.

Ryżowe postacie
Bez względu na odmianę czy typ ryżu każde ziarenko składa się w z bielma, okrywy owocowo-nasiennej, z której uzyskuje się otręby, zewnętrznej plewki i zarodka. W zależności od stopnia oczyszczenia i przetworzenia, z tego samego ziarna można uzyskać różne postacie ryżu:

Ryż brązowy, zwany również naturalnym - pozbawiony plewki oraz zarodka, o lekko brązowym odcieniu pochodzącym od barwy okrywy. Ryż taki po ugotowaniu ma delikatny orzechowy aromat i lekko gumowatą konsystencję. Gotuje się go znacznie dłużej niż biały;

Ryż biały zwany także polerowanym - pozbawiony plewki i okrywy. Po ugotowaniu (ok. 15-20 min)jest lekko słodkawy i bardziej delikatny w smaku od brązowego.

Parboiled - przed młóceniem poddany działaniu pary pod ciśnieniem, a następnie suszony, dzięki czemu znaczna cześć składników odżywczych znajdujących się w okrywie przenika do środka ziarna. W procesie szlifowania traci tylko zawarty w okrywie błonnik. Jest lekko żółtawy. Ma twardsze ziarenka niż biały i wymaga dłuższego gotowania (oko¬ło 25 min), za to po ugotowaniu nigdy się nie klei.

Precooked (biały lub brązowy) - całkowicie ugotowany i wysuszony. Ryż taki gotuje się kilka minut, ale jest nieco mniej aromatyczny.

Ryż błyskawiczny (w torebkach) to ryż, który tylko podgotowano i wysuszono, a zatem gotuje się go dłużej niż precooked, ale krócej od zwykłego białego. W sprzedaży są też różne mieszanki ryżowe.

Wartość odżywcza ryżu
Ryż zawiera mało białka, ale jest ono bardzo cenne. Składa się z aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka sam nie potrafi wytworzyć i czerpie je wyłącznie z pożywienia. W ryżu znajdują się znaczne ilości witamin z grupy B (szczególnie B i B2 oraz niacyny) i. witaminy E, błonnika i składników mineralnych: żelaza, potasu, magnezu, wapnia i cynku. Ryż brązowy ma okrywę, w której znajduje się błonnik, witamina E, fosfor i wapń, ale biały jest coraz częściej wzbogacany w te cenne składniki. Ryż nie zawiera glutenu, a mogą go jeść nawet osoby z celiakią, czyli nie tolerujące tego białka.
Autor: A. Czarnewicz-Kamińska
Źródło: Żyj Zdrowo i Aktywnie czerwiec 2009




  poprzednia    1 2... 32... 97 98    następna  
*Podpis
*Komentarz
* pola wymagane
Autor:: Samanta
Dziękuję za fajny artykuł, boyrkam się z problemami trawiennymi i coś mi kazało ostatnio codziennie pić sok ze świeżej marchwi. Widać intuicja mnie nie myliła:) bardzo dziękuję za cenne informacje-myślałam, że ten sok można przedawkować, a tu paradoksalnie okazuje się, że nie