„Żyj zdrowo i aktywnie” to miesięcznik promujący zdrowy i aktywny styl życia.

Przeczytaj o:

Z ostatniej chwili

28-07-2014 Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia około 3 proc. światowej populacji, czyli co najmniej 170 mln ludzi, cierpi na wirusowe zapalenie wątroby typu C. W naszym kraju choroba dotyczy około 1,5 proc. mieszkańców. Problem z HCV polega na tym, że choroba wątroby na etapie przewlekłego zapalenia praktycznie nie daje żadnych objawów klinicznych. Poważne problemy zdrowotne zaczynają się w momencie, kiedy dochodzi do marskości – mówi dr hab. Anna Piekarska, kierownik Kliniki Chorób Zakaźnych i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Źródło: medexpress.pl
23-07-2014 Podstępny zabójca z grilla....Narażenie na działanie HCA może się wiązać ze zwiększoną zachorowalnością na nowotwory, szczególnie na raka jelita grubego, raka trzustki i raka prostaty. Źródło: medexpress.pl

Wyszukaj

Wpisz słowo kluczowe, nazwę leku, lub nazwę choroby
Kategoria | Podkategoria
Data dodania
Sortuj wg:

Dieta dr Budwig - olej lniany budwigowy

Podstawą diety dr Budwig jest tzw. PASTA - mieszanina chudego białego sera i oleju lnianego. Olej lniany i chudy ser powinny być spożywane razem. Zmiksowanie zawierającego nienasycone kwasy oleju lnianego z serem ma na celu utworzenie emulsji. Powoduje to związanie kwasów tłuszczowych oleju z grupami siarczkowymi aminokwasów, z których składa się białko sera białego. Umożliwia to bardzo szybkie wchłanianie kwasów tłuszczowych w układzie pokarmowym i transportowanie do komórek ciała, a następnie prawidłowe ich metabolizowanie.

Obecność aminokwasów siarczkowych z sera stabilizuje wiązania nienasycone kwasów tłuszczowych i nie dopuszcza do zbyt szybkiego utleniania się tych wiązań, tak by organizm mógł w pełni wykorzystać kwasy tłuszczowe. Połączenie białkowo-olejowe jest zalecane przez dr Budwig, jako najlepsza forma przyjmowania oleju lnianego, a przy przyjmowaniu dużych dawek oleju (6-8 łyżek dziennie) jest koniecznością.

Składniki PASTY należy miksować mikserem z końcówką z nożykami lub w mikserze przez około 3-5 minut - do momentu uzyskania jednolitej nierozwarstwiającej się masy (w konsystencji przypomina majonez lub płynny krem).



Skład PASTY dla 1 osoby na 1 dzień:
Osoby chore
6-8 łyżek stołowych oleju lnianego
(ciężkie przypadki)
6-4ąłyżek stołowe oleju lnianego
(lekkie schorzenia)
12,5 dkg chudego białego sera

Osoby zdrowe
2-3 łyżki stołowe oleju lnianego
12,5 dkg chudego białego sera

Olej lniany i chudy twaróg powinny być spożywane razem w postaci pasty (olej jest wtedy przyswajalny prawie w 100%, chroniony przed utlenianiem i prawidłowo metabolizowany w komórkach).
Olej lniany w postaci PASTY należy jeść CODZIENNIE.

Najlepiej, gdy PASTA jest sporządzana rano razem z płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem.
Gotową PASTĘ można przyprawiać do smaku według własnych upodobań (dodając sól, pieprz, dowolne zioła, czosnek, warzywa, owoce).
PA5TĘ można - według uznania zjeść całą w czasie jednego posiłku lub rozłożyć na kilka posiłków. PASTA może być osobnym posiłkiem lub składnikiem innych dań np. do naleśników smażonych na patelni bez tłuszczu. PASTĄ można również zabielać zupy (bezpośrednio przed podaniem! nie gotować!). Nie należy jej gotować ani zapiekać.

Po przyrządzeniu, PASTĘ (nieprzyprawioną) można przechowywać - tylko w lodówce najdłużej do następnego dnia.

Zwykle po 3 miesiącach kuracji należy zmniejszyć ilość oleju lnianego w Paście do 2-3 łyżek ( dawki profilaktycznej).
Oleju lnianego zimno tłoczonego nie należy używać, do smażenia, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szybko się utlenia!
Skuteczność leczniczej diety dr Budwig zależy od przestrzegania wszystkich zaleceń dietetycznych dr Budwig!

Dieta dr Budwig zastosowana u osób przewlekle chorych zapewnia uzupełnienie brakujących do tej pory w organizmie związków, gł. NNKT z rodziny omega-3 w formie naturalnych izomerów cis, a następnie ciągłe dostarczanie składników odżywczych w zbilansowanych ilościach. Zapewnia to poprawę funkcjonowania komórek, poprawę kondycji organizmu i pomoc w zdrowieniu.

Dieta dr Budwig może być stosowana przez osoby zdrowe, chcące uzupełnić w organizmie poziom NNKT ,,cis,, gł. z rodziny omega-3 oraz antyoksydanty i dostarczać ich w potrzebnych ilościach. Zapewnia to poprawę funkcjonowania komórek, kondycję i dobre samopoczucie. Dietę tą powinny stosować osoby dziedzicznie obciążone zwiększonym ryzykiem zachorowania na nowotwory.

Dr Budwig opublikowała w Niemczech, oprócz wielu artykułów naukowych, 11 książek. Dwie z nich zostały przetłumaczone na język angielski. Dr Udo Erasmus podjął się zebrania całej, zawartej w nich, wiedzy w swoim opracowaniu pt. "Fats and oils" wyd. Avis Books, Canada. Nie ma jeszcze literatury dotyczącej diety dr Budwig w języku polskim.

Źródła:
www.primanatura.com
Opracowanie firmy Oleofarm
http://www.healingcancernaturally.com/budwig_protocol.html



1 2... 16 17    następna  
*Podpis
*Komentarz
* pola wymagane
Autor:: magister
Może córka będzie mogła wypić łyżkę oleju, a jeżeli nie to proszę dodać do zupy na talerzu, ewentualnie zrobić krem z warzyw lub sok warzywny i również dodać łyżkę oleju. Pozdrawiam serdecznie
Autor:: ewe
czy można stosować coś zamiast twarożku - moja córka jest alergiczką...
Autor:: magister
Jeżeli najwygodniejszą porą dla Ciebie jest 18. to możesz jeść o 18.00, pamiętaj jednak o tym, aby ten posiłek miał przerwę ok. 3 godzin od poprzedniego. Pamiętaj również o systematyczności.
Autor:: yarosh
Mam pytanie: czy pora dnia spożycia pasty budwigowej jest obojętna? Bardziej mi pasuje jeść to o godz. 18:00, kiedy mogę to sobie na spokojnie przygotować, bo z rana przed robotą nie mam czasu tego zrobić. Jeśli jednak lepiej spożywać z rana, to przestawię ten posiłek na godz. 9:00 (jako drugie śniadanie w pracy). Doktor Tombak pisał kiedyś, że pod wieczór nie należy spożywać tłuszczy roślinnych. Moja pasta budwigowa jako posiłek składa się ze zmiksowanego jogurtu chudego (300g), siemienia lnianego (60g) i surowego ananasa (500g).
Autor:: fistach
Nie potrafię się przekonać do żadny olejów o intensywnym smaku, dlatego w mojej kuchni gości tylko i wyłącznie olej rzepakowy - neutralny pod względem smaku i zapachu.
Autor:: ania
A ja się przejechałam na tym oleju - kupiłam olej, polalam nim sałatkę i wszystko wylądowało w śmieciach. Olej ma bardo intensywny gorzki smak i jeszcze bardziej intensywnie wali rybą: smród i smak jest nie do wytrzymania. Napisałam do producenta, bo to chyba nie jest prawidłowy smak, ale otrzymałam odpowiedz, że jak najbardziej smród i obrzydliwy smak świadczą o tym, że olej jest super :/ szkoda, że kupiłam litr, bo musiałam wylać do zlewu 50 zł. Nawet do np olejowania wlosów to sie nie nadaje, bo będzie mi potem głowa śmierdzieć rybą!!! :/ odradzam wszystkim zakup tego paskudztwa
Autor:: farmaceuta
Oczywiście, że ma sens, wszystkie cenne składniki pozostają. Możemy również dodawać do zupy, tylko proszę to robić bezpośrednio do talerza jak rówież polewać warzywa. Smacznego :)
Autor:: Grażyna
witam
zaczęłam pić olej Budwig nie mniej jednak mogę go pić tylko z jogurtem . Piję dużą łyżkę stołową dziennie czy to ma sens. Proszę o podpowiedż
Autor:: kate 268
bardzo polecam dietę dr Budwig i budwigowy olej lniany. można wiele dowiedzieć się na ten temat z artykułu na stronie: kwasyomega3.wordpress.com
Autor:: krzysztof
polecam ten olej, naprawdę bardzo skuteczny jeśli bierze się odpowiednie dawki. Ja bardzo dużo się dowiedziałem na jego temat ze strony http://olej-budwigowy.info jeszcze raz bardzo polecam
Autor:: kinga
bardzo czesto lbolały mnie piersi, przez okres prawie dwóch lat jadłam olej z serem białym na sniadanie, a terz odstawiłam i mielę w maszynce do kawy 3 łyżki siemienia lnianego w ziarenkach i dodaję do jogurtu naturalnego. Od dłuzszego czasu nie mam problemów z bolesnością piersi.
Autor:: linka
moja mama ma raka trzustki i lekarz powiedział, ze mozna podawać olej lniany dr Budwig, mamy nadzieję, ze pomoze