„Żyj zdrowo i aktywnie” to miesięcznik promujący zdrowy i aktywny styl życia.

Przeczytaj o:

Z ostatniej chwili

18-10-2014 Wyciąg z jagód aronii może ułatwić walkę z rakiem trzustki. Naukowcy z londyńskiego King’s College Hospital zbadali działanie aronii na hodowlę in vitro raka trzustki. Choć sam wyciąg z jagód nie stanowił dla komórek nowotworowych bezpośredniego zagrożenia, stosowanie go może pomóc skuteczniej je niszczyć. Źródło: medexpress.pl

11-10-2014 Prof. Andrzej Horban z Wojewódzkiego Szpitala Zakaźnego w Warszawie jest zdania, że nie jesteśmy przygotowani na ebolę. Co powiedział krajowy konsultant? W rozmowie z TVN 24, prof. Horban powiedział, że jeśli lekarz w Polsce będzie miał pacjenta z ebolą, to wybiegnie w podskokach, najlepiej w drugą stronę. Źródło: medexpress.pl

Wyszukaj

Wpisz słowo kluczowe, nazwę leku, lub nazwę choroby
Kategoria | Podkategoria
Data dodania
Sortuj wg:

Czarny Kminek – czarnuszka siewna

Czarny kminek (w Polsce znany, jako czarnuszka siewna) jest rośliną, która już od czasów starożytnego Egiptu była wykorzystywana w lecznictwie. Nasiona i olej tej rośliny były przepisywane m. in. przy astmie, alergiach, problemach pokarmowych.
W lecznictwie nasionka czarnuszki wysoko cenione są jako środek poprawiający trawienie i moczopędny. Używano jej też, jako środka na poprawienie apetytu i wzmocnienie systemu odpornościowego.


W XVIII -wiecznych kuchniach przy panującej modzie na zamorskie korzenie - kucharze często używali czarnuszki do przyprawiania kwaśnych potraw wtedy, gdy zabrakło, modnego i niezwykle drogiego kardamonu. Była znana, wysoko ceniona i szeroko opisywana w herbarzach w średniowiecznej Polsce, jako czarna kolendra, czarny kmin, czarna cebula, czarnucha. Nasiona czarnuszki doskonale uzupełniają smak takich przypraw jak kolendra, cząber, tymianek i ziele angielskie, nic więc dziwnego, że wchodzą w skład wielu mieszanek przyprawowych, szczególnie hinduskich takich jak curry, masala, itp. Są też składnikiem pieprzów ziołowych, można ich używać zamiast czarnego pieprzu, a mają nad nim tę przewagę, że nie drażnią śluzówki żołądka. Należy jednak pamiętać o umiarze w używaniu nasion czarnuszki, jako przyprawy.

Od 1959 roku zostało opublikowanych około 200 prac badawczych na te mat tej rośliny. Swoje właściwości czarnuszka zawdzięcza specyficznym alkaloidom i saponinom, oraz dużej zawartości nienasyconych kwa sów tłuszczowych. Olej z czarnego kminku (Oleum Nigellae) hamuje stany zapalne, działa przeciwbólowo i przeciw alergicznie. Hamuje procesy auto agresji immunologicznej. Wspomaga detoksykację i odnowę komórek. Hamuje agregację krwinek i działa przeciw zawałowo i przeciw zakrzepowo. Poprawia przepływ krwi przez naczynia krwionośne. Obniża poziom glukozy we krwi. Rozszerza oskrzela, zapobiegając dychawicy oskrzelowej. Zmniejsza objawy dusznicy bolesnej.

Alfa-hederyna w nasionach czarnuszki działa przeciw nowotworowo. Na tegorocznym spotkaniu the American Association for Cancer Research zaprezentowano odkrycie naukowców z Thomas Jefferson University wskazujące na na potencjał czarnuszki siewnej (Nigella sativa) w leczeniu i profilaktyce raka trzustki. Są to pierwsze badania nad zastosowaniem czarnuszki siewnej w leczeniu nowotworu trzustki. Wyniki badań sugerują, że czarnuszka siewna może wpływać na zmniejszenie wielkości guzów nowotworowych oraz hamować ich rozwój i przerzuty. Może również zmniejszać ilość stanów zapalnych w obrębie trzustki.


Źródła:
Kurier Polski NR 4
www.kobieta.info.p


  poprzednia    1 2... 10... 85 86    następna  
*Podpis
*Komentarz
* pola wymagane