„Żyj zdrowo i aktywnie” to miesięcznik promujący zdrowy i aktywny styl życia.

Przeczytaj o:

Pokonać Cellulit

Kiedy tylko zauważymy u siebie pomarańczową skórkę odruchowo sięgamy po antycellulitowe kremy. Czy słusznie? Czy same kosmetyki wystarczą, aby nasza skóra na udach nie wyglądała jak skórka od pomarańczy? - Kosmetyki mogą pomóc w zmniejszeniu cellulitu, ale z pewnością nie usuną go w całości, jeśli nasza dieta będzie składała się w głównej mierze z Fast Food i słodyczy - wyjaśnia Anna Oczkoś, dietetyczka.

Neofuragina 50 mg, 30 tabletek za 9,90 zł

Leczenie ostrych i przewlekłych zakażeń układu moczowego oraz profilaktycznie w długotrwałym zapobieganiu nawrotom tych zakażeń.

Wyszukaj

Wpisz słowo kluczowe, nazwę leku, lub nazwę choroby
Kategoria | Podkategoria
Data dodania
Sortuj wg:

Czarny Kminek – czarnuszka siewna

Czarny kminek (w Polsce znany, jako czarnuszka siewna) jest rośliną, która już od czasów starożytnego Egiptu była wykorzystywana w lecznictwie. Nasiona i olej tej rośliny były przepisywane m. in. przy astmie, alergiach, problemach pokarmowych.
W lecznictwie nasionka czarnuszki wysoko cenione są jako środek poprawiający trawienie i moczopędny. Używano jej też, jako środka na poprawienie apetytu i wzmocnienie systemu odpornościowego.


W XVIII -wiecznych kuchniach przy panującej modzie na zamorskie korzenie - kucharze często używali czarnuszki do przyprawiania kwaśnych potraw wtedy, gdy zabrakło, modnego i niezwykle drogiego kardamonu. Była znana, wysoko ceniona i szeroko opisywana w herbarzach w średniowiecznej Polsce, jako czarna kolendra, czarny kmin, czarna cebula, czarnucha. Nasiona czarnuszki doskonale uzupełniają smak takich przypraw jak kolendra, cząber, tymianek i ziele angielskie, nic więc dziwnego, że wchodzą w skład wielu mieszanek przyprawowych, szczególnie hinduskich takich jak curry, masala, itp. Są też składnikiem pieprzów ziołowych, można ich używać zamiast czarnego pieprzu, a mają nad nim tę przewagę, że nie drażnią śluzówki żołądka. Należy jednak pamiętać o umiarze w używaniu nasion czarnuszki, jako przyprawy.

Od 1959 roku zostało opublikowanych około 200 prac badawczych na te mat tej rośliny. Swoje właściwości czarnuszka zawdzięcza specyficznym alkaloidom i saponinom, oraz dużej zawartości nienasyconych kwa sów tłuszczowych. Olej z czarnego kminku (Oleum Nigellae) hamuje stany zapalne, działa przeciwbólowo i przeciw alergicznie. Hamuje procesy auto agresji immunologicznej. Wspomaga detoksykację i odnowę komórek. Hamuje agregację krwinek i działa przeciw zawałowo i przeciw zakrzepowo. Poprawia przepływ krwi przez naczynia krwionośne. Obniża poziom glukozy we krwi. Rozszerza oskrzela, zapobiegając dychawicy oskrzelowej. Zmniejsza objawy dusznicy bolesnej.

Alfa-hederyna w nasionach czarnuszki działa przeciw nowotworowo. Na tegorocznym spotkaniu the American Association for Cancer Research zaprezentowano odkrycie naukowców z Thomas Jefferson University wskazujące na na potencjał czarnuszki siewnej (Nigella sativa) w leczeniu i profilaktyce raka trzustki. Są to pierwsze badania nad zastosowaniem czarnuszki siewnej w leczeniu nowotworu trzustki. Wyniki badań sugerują, że czarnuszka siewna może wpływać na zmniejszenie wielkości guzów nowotworowych oraz hamować ich rozwój i przerzuty. Może również zmniejszać ilość stanów zapalnych w obrębie trzustki.


Źródła:
Kurier Polski NR 4
www.kobieta.info.p


  poprzednia    1 2... 10... 86 87    następna  
*Podpis
*Komentarz
* pola wymagane