„Żyj zdrowo i aktywnie” to miesięcznik promujący zdrowy i aktywny styl życia.

Przeczytaj o:

Z ostatniej chwili

10-04-2014 Nowe dowody na brak skuteczności homeopatii. Australijscy naukowcy z National Health and Medical Research Council dokonali metaanalizy badań dotyczących skuteczności homeopatii w leczeniu 68 różnych schorzeń. Wnioski nie pozostawiają złudzeń. Nie znaleziono podstaw, aby twierdzić, że leczenie homeopatyczne pomaga osobom cierpiącym m.in. na astmę, zapalenie stawów, zaburzenia snu, przeziębienie, grypę, zespół przewlekłego zmęczenia, cholerę, oparzenia czy uzależnienie od heroiny – w sumie 68 przypadłości.Źródło: medexpress.pl

3-04-2014 Picie kawy zmniejsza zagrożenie zgonem z powodu marskości wątroby. Ryzyko śmierci z powodu marskości wątroby jest o 66 proc. niższe (niż w populacji ogólnej) u osób, które wypijają co najmniej dwie filiżanki kawy dziennie – informują naukowcy z Singapuru na łamach pisma Findings in Hepatology. Źródło: medexpress.pl

Wyszukaj

Wpisz słowo kluczowe, nazwę leku, lub nazwę choroby
Kategoria | Podkategoria
Data dodania
Sortuj wg:

Czarny Kminek – czarnuszka siewna

Czarny kminek (w Polsce znany, jako czarnuszka siewna) jest rośliną, która już od czasów starożytnego Egiptu była wykorzystywana w lecznictwie. Nasiona i olej tej rośliny były przepisywane m. in. przy astmie, alergiach, problemach pokarmowych.
W lecznictwie nasionka czarnuszki wysoko cenione są jako środek poprawiający trawienie i moczopędny. Używano jej też, jako środka na poprawienie apetytu i wzmocnienie systemu odpornościowego.


W XVIII -wiecznych kuchniach przy panującej modzie na zamorskie korzenie - kucharze często używali czarnuszki do przyprawiania kwaśnych potraw wtedy, gdy zabrakło, modnego i niezwykle drogiego kardamonu. Była znana, wysoko ceniona i szeroko opisywana w herbarzach w średniowiecznej Polsce, jako czarna kolendra, czarny kmin, czarna cebula, czarnucha. Nasiona czarnuszki doskonale uzupełniają smak takich przypraw jak kolendra, cząber, tymianek i ziele angielskie, nic więc dziwnego, że wchodzą w skład wielu mieszanek przyprawowych, szczególnie hinduskich takich jak curry, masala, itp. Są też składnikiem pieprzów ziołowych, można ich używać zamiast czarnego pieprzu, a mają nad nim tę przewagę, że nie drażnią śluzówki żołądka. Należy jednak pamiętać o umiarze w używaniu nasion czarnuszki, jako przyprawy.

Od 1959 roku zostało opublikowanych około 200 prac badawczych na te mat tej rośliny. Swoje właściwości czarnuszka zawdzięcza specyficznym alkaloidom i saponinom, oraz dużej zawartości nienasyconych kwa sów tłuszczowych. Olej z czarnego kminku (Oleum Nigellae) hamuje stany zapalne, działa przeciwbólowo i przeciw alergicznie. Hamuje procesy auto agresji immunologicznej. Wspomaga detoksykację i odnowę komórek. Hamuje agregację krwinek i działa przeciw zawałowo i przeciw zakrzepowo. Poprawia przepływ krwi przez naczynia krwionośne. Obniża poziom glukozy we krwi. Rozszerza oskrzela, zapobiegając dychawicy oskrzelowej. Zmniejsza objawy dusznicy bolesnej.

Alfa-hederyna w nasionach czarnuszki działa przeciw nowotworowo. Na tegorocznym spotkaniu the American Association for Cancer Research zaprezentowano odkrycie naukowców z Thomas Jefferson University wskazujące na na potencjał czarnuszki siewnej (Nigella sativa) w leczeniu i profilaktyce raka trzustki. Są to pierwsze badania nad zastosowaniem czarnuszki siewnej w leczeniu nowotworu trzustki. Wyniki badań sugerują, że czarnuszka siewna może wpływać na zmniejszenie wielkości guzów nowotworowych oraz hamować ich rozwój i przerzuty. Może również zmniejszać ilość stanów zapalnych w obrębie trzustki.


Źródła:
Kurier Polski NR 4
www.kobieta.info.p


  poprzednia    1 2... 10... 84 85    następna  
*Podpis
*Komentarz
* pola wymagane